Nga kërruajtja e fundshpinës, alergjitë e pranverës, e deri tek mardhëniet e mira apo të këqia me Hënën, Diellin, yjet, zagarët bëjnë fajtor Doktorin.
Zagarët i thonë Doktorit largohu, Doktori afrohet, i thonë ik, ai vjen, i thonë rri ai punon, i thonë hesht ai flet, i thonë sëmuru ai shëndetet, i thonë ndal ai vrapon, i thonë zvarritu ai fluturon.
Kujdes zagarë, se Doktori ua dashuron mamin.
Sjellja e zagarëve ndaj Doktorit përçartjet e tyre përgojuese prej halabakësh rrugësh, kjo mardhënie e pazakontë prej babai pasionant dhe kopili grindavec, të sjell ndërmënt proverbin me shqiptarin që stë bën për babi po sja dashurove mamin. Dhe, në fakt, Doktori, atë po bën.
Për më tepër që Doktori ynë është namuzqar me nam, dhe jo ndonjë dashuror i madh, zor të besohet tua ketë dashuruar mamin të gjithë llomotitësve. Jo për ndonjë arësye të mistershme. Thjesht sepse, për shkak të punëve të shumta, Doktorit nuk i del koha ta kryejë si duhet detyrën, t’ua dashurojë mamin të gjithë zagarëve, i vetmi problem ky që Doktori s’e zgjidh dot.
Dhe është pikërisht ky problem, apo kjo mungesë ngeje dhe kohe e Doktorit, që më ka vënë mua në një situatë sa të vështirë, delikate dhe paradoksale. Që unë, adhuruesi i gjithhershëm i Doktorit, si i tillë do desha hera-herë t’i bëja Doktorit ndonjë vërejtje korrektuese. Por nuk mundem. S’më lënë rradhë kopilat. Të cilët nguten kush e kush ta dërgojë i pari mamin që t’ja vizitojë dhe dashurojë Doktori.
Dhe ky s‘është i vetmi paradoks. Sepse, ndërkohë që kudo në botë halli i doktorave është si tu bëjnë ballë sëmundjeve të pacientëve, në Shqipëri ky problem çfaqet i kundërt; Si hall i madh i zagarëve të sëmurë të cilët shkak të dështimeve të tyre bëjnë atë që ato halle nuk i shkakton por i shëron, Doktorin.
Cilët janë zagarët që përgojojnë Doktorin, dhe, si shpërblim, Doktori ua dashuron mamin ?
Llomotitësit mediatikë, ata që duan, dhe j’a arrijnë, të mbijetojnë përmes gënjeshtrave, shqiptarët më të pa sinqertë, më të pa aftë, më të patalentuar. Ata që nuk i lexon askush, ata të cilëve nuk u mbahet ment asnjë fjalë, nuk u ka dalë kurrë asnjë parashikim, nuk kanë pasur kurrë asnjë impakt apo sukses në asnjë nismë shoqërore, qytetare, politike, ekonomike, ekologjike.
Spurdhjakët e zyrave, organizatave dhe shoqatave, turlilloj pordhacësh dhe parazitësh nga më të pështirët. Ata që nuk shkelin kurrë nëpër fshatra. Bastardat të cilëve rrugët e asfaltuara u duhen vetëm për të vajtur në plazh, për pushime, sidomos nëpër restoranta. Sepse në përfytyrimin e tyre spurdhjakor, rrugët nuk janë për punë, për kamiona dhe trailera, por vetëm për makinat e tyre të vogla sa më të shtrenjta.
Nostalgjikët e kurvit, fanatikët orëmbetur, ish-spiunët të cilët lëndën e parë, shqiptarët e lirë, e kanë, por u mungon impianti i përpunimit, Sigurimi.
Ka një numur shpifësash dhe llomotitësash të cilët Doktori me vetdije nuk ua dashuron mamin. Jo sepse s’ka kohë, nge’, apo thjesht qef, se tashmë s’ka mbetur zagar shqiptar që Doktori të mos dojë dhe dijë t’ja dashurojë mamin, por sepse nuk do. I lë vet’ të llapin. Për hir të demokracisë, fjalës së lirë, etj.
Megjithatë, edhepse Doktori ua dashuron mamin, zagarët një e dy e Doktori-Doktori.
Doktori ka simpatinë e qindra mijëra shqiptarëve, rrugaçët pëllasin Doktori-Doktori.
Doktori merr gjysmat e votave të shqiptarëve, palaçot klithin Doktori-Doktori.
Doktori futi Shqipërinë në NATO, ata vazhdojnë t’i bien legenit Doktori-Doktori.
Doktori bëri të mundur udhëtimin e shqiptarëve në Europë pa viza, këta vazhdojnë avazin, Doktori-Doktori.
Nën qeverisjen e Doktorit Shqipëria i shpëtoi krizës që mbërtheu, dhe mbërthyer po e mban, gjysmën e botës, legenat s’rreshtin së lehuri Doktori-Doktori.
Rrugët e shqipërisë ishin shtigje dhish. Edhe tani që s’po mbetet rrugë pa u asfaltuar, prap’ pisat bërtasin Doktori-Doktori.
Prishtina ishte më larg se Kamçatka. Tani në Prishtine shkohet për dy orë, kta Doktori-Doktori.
A s’e kan hak gjithë këta monstra që Doktori tua dashurojë mamin ?
Vazhdo zagar. Vazhdo sajo, shpif, intrigo, kusur mos i lër Doktorit. Doktori di si të ta dashurojë mamin, po deshe edhe babin.